"De overstromingskaarten werden door de Vlaamse overheid opgemaakt na de recente overstromingen en aan alle gemeentebesturen bezorgd met de vraag ze te actualiseren op basis van gekende lokale problemen. Het stadsbestuur heeft, hoewel de betrokken percelen wel degelijk in september 1998 en juli 2003 onder water stonden, verzuimd deze nieuwe informatie aan de Vlaamse overheid over te maken en gebruikt nu zijn eigen fouten om aan te tonen dat er geen probleem is. Nochtans toont het digitaal terreinmodel (zie kaart) aan dat de betrokken percelen (in geel kader) lager liggen dan de gebieden die op de kaart van de risicozones voor overstromingen recent onderliepen."Het bezwaarschrift dat Natuurpunt indiende.
"Het is algemeen geweten dat de landbouwgrond achter de Rodenbachstraat zeer laag gelegen is en zeer vochtig is. In onze bezwaren hebben wij gesteld dat een serieuze watertoets moet uitgevoerd worden vóór het GRS kan goedgekeurd worden. GECORO antwoord hier nonchalant dat een eenvoudige raadpleging van de ROG en MOG kaarten volstaat en dat de kaart kan gebruikt worden voor ruimtelijke ordening, maar niet op perceelsniveau. Dit is volledig misleidend:
- Mina / Aminal stelt zeer duidelijk dat Ruimtelijke Structuurplannen onderworpen zijn aan een watertoets.
- De auteurs van de kaarten stellen zeer duidelijk dat de informatie waarop deze kaarten gebaseerd zijn te onvolledig zijn om uitsluitend op basis van deze kaarten een beleid te voeren. Ze kunnen wel als informatiebron gebruikt worden maar bijkomende verificatie is absoluut nodig."
Hier keurde de overheid de verkaveling eerst goed. De bouwgronden werden verkocht. Nadien weigerde de gemeente echter om bouwvergunningen af te leveren aan de kopers wegens "niet voldaan aan de watertoets". De kopers, meestal jonge gezinnen, betaalden hun dure bouwgrond en zaten in zak en as.
Veerle Heeren lanceerde hierover een
parlementaire vraag.
In mei 2006 beslist de overheid om de gronden over te kopen en te gebruiken als overstromingsgebied.
Lees
hier het artikel uit Het Belang Van Limburg
of de reacties van de getroffen gezinnen zelf op
nattevoeten.be